De Duitse vakbond Verdi heeft dinsdag een overeenkomst bereikt over de tarieven en arbeidsvoorwaarden van tweeduizend grondmedewerkers op luchthavens in Berlijn.

Daarmee zijn nieuwe stakingen van de baan.

In de komende drie jaar wordt een loonsverhoging van ongeveer 14 procent verwezenlijkt. Het uurloon gaat tot 2019 in vier stappen met 1,90 euro omhoog.

Daarmee heeft de vakbond volgens een woordvoerder een belangrijk doel behaald. Ook in de cao worden "diverse verbeteringen" doorgevoerd.

Staking

Het grondpersoneel legde het werk begin maart neer. Tijdens de stakingen werden enkele honderden vluchten van en naar de luchthaven in Berlijn geannuleerd

De vakbonden eisten een verhoging van het uurloon met 1 euro. Het loon lag toen op gemiddeld 11 euro. De werkgevers wilden aanvankelijk niet verder gaan dan een verhoging van 8 procent, uitgesmeerd over drie jaar.

Compromissen

"We hebben omvangrijke en pijnlijke compromissen moeten sluiten om tot een oplossing te komen, maar ook de werkgevers hebben uiteindelijk beweging getoond", aldus Verdi-onderhandelaar Enrico Rümker.

Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door de vakbondsleden.