AMSTERDAM - De muntenactie van Coins for Care heeft naar schatting 2,7 miljoen euro opgebracht, maakte initiatiefneemster E. Jacobs donderdag bekend. Daarbij is de opbrengst van de Nationale Eurocollecte, die samenwerkt met Coins for Care, niet meegerekend. De organisaties hebben samen ongeveer 500.000 kilo munten ingezameld.

Voorzitter P. Nouwen van de Eurocollecte doet afstand van de uitspraken van Jacobs over het bedrag. "Ik bevestig de schatting van het aantal kilo muntjes, maar over een bedrag doe ik absoluut geen uitspraken." Nouwen wil pas eind augustus een prognose van de opbrengst geven.

Eurocollecte

De Eurocollecte heeft 400.000 kilo munten ingezameld, de resterende 100.000 kilo komt uit de kokers van Coins for Care. Eén kilo munten is gemiddeld ongeveer 27 euro waard volgens schatting van Coinco, het Engelse bedrijf dat het geld telt voor Coins for Care. Als die schatting ook voor de Eurocollecte op zou gaan, hebben zij 10,8 miljoen euro opgehaald.

Vorig jaar sprak Coins for Care de verwachting uit in totaal op ruim 22 miljoen euro uit te komen. Voorzitter Nouwen van de Eurocollecte distantieerde zich ook toen van die uitspraak.

De munten voor Coins for Care zijn tussen eind 2001 en begin dit jaar ingezameld in winkels. In de daar aanwezige bakken konden mensen hun buitenlandse en oude Nederlandse munten deponeren, die door de komst van de euro geen waarde meer hebben. De opbrengst wordt verdeeld over meer dan honderd goede doelen.

NIPO

Het NIPO heeft een populariteitsonderzoek gedaan welke goede doelen het grootste gedeelte van de opbrengst ontvangen. Het populairst waren het Wereld Natuur Fonds, Cliniclowns en Artsen Zonder Grenzen.

In eerste instantie zou het kiezen van het favoriete goede doel via internet lopen. De internetpagina bleek echter fraudegevoelig en vooral kleine christelijke organisaties domineerden de lijst. Een paar maanden na de start van de actie, werd het omstreden stemmen via internet gestopt.

Het ingezamelde geld van de Eurocollecte gaat grotendeels ook naar de goede doelen, maar komt ook ten goede van diverse andere organisaties die eigen acties hielden. Jacobs verwacht eind dit jaar de definitieve opbrengst te weten.