NEW YORK - Nike heeft een goed kwartaal achter de rug. Over de tweede driemaandsperiode van zijn gebroken boekjaar maakte 's werelds grootste sportschoenenmaker 46 procent meer nettowinst.

De winst groeide ten opzichte van vorig jaar van 179 naar 262 miljoen dollar. De omzet steeg met 11 procent tot 3,1 miljard dollar.

Nike profiteerde van de kooplust op de Amerikaanse thuismarkt, van de dure euro en van de stijgende vraag in opkomende economieën als China, Rusland en Turkije. Het concern verkoopt inmiddels de helft van zijn sportschoenen en -kleding buiten de VS. Nike is een van de bekendste merken in de wereld.

Mede-oprichter en topman Phil Knight (66) legde bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdag nabeurs uit waarom hij een opvolger heeft aangetrokken van buiten de organisatie. "We kunnen binnen vijf jaar wel eens merken hebben die niet Nike zijn. Dat maakt de organisatie veel complexer."

Knight wordt eind december opgevolgd door William Perez, de 57-jarige bestuursvoorzitter van S.C. Johnson & Son, een bedrijf dat onder meer luchtverfrissers maakt