LEIDSCHENDAM - Door de natte zomer hebben meer Nederlanders het afgelopen jaar hun vakantie in het buitenland gevierd. Het totaal aantal vakantiegangers bleef in de periode 1 oktober 2003 tot en met 30 september 2004 nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal Nederlanders dat op reis ging in het buitenland groeide met 4 procent, terwijl de binnenlandse tripjes met 1 procent daalden.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), onderzoeksbureau TNS Nipo en het Nederlands Research Instituut voor recreatie en Toerisme (NRIT). Voor het CVO zijn het afgelopen jaar 6500 mensen ondervraagd over hun reisgedrag.

Het afgelopen jaar ging ongeveer 81 procent een of meerdere keren op vakantie, tegen 82 procent een jaar eerder. Gezamenlijk trokken de Nederlanders er 35,2 miljoen keer op uit, ofwel 2,8 vakanties per persoon. Zij maakten circa 600.000 meer reizen dan in het voorgaande jaar en die gingen allemaal naar het buitenland.

Het aandeel van in het buitenland gevierde vakanties is het afgelopen jaar gestegen van 47 naar 49 procent. Volgens CVO-directeur K. van der Most leek het er begin dit jaar juist op dat meer Nederlanders in eigen land zouden blijven, omdat de mooie zomer van 2003 nog vers in het geheugen lag. "Dit jaar hadden we echter de natste zomer in ongeveer vijftig jaar, waardoor toch veel mensen halverwege het hoogseizoen kozen voor het buitenland."

Ook hebben Nederlandse campings, bungalowparken en hotels volgens Van der Most in toenemende mate last van prijsconcurrentie uit het buitenland. Hij wijst vooral naar het sterk opkomende vakantieland Turkije, waar reisorganisaties het afgelopen jaar flink met prijzen hebben gestunt. Volgens CVO verbleef van de circa 830.000 vakantiegangers die in 2004 voor Turkije kozen, een jaar eerder nog eenvijfde in eigen land.

Nederland is nog wel veruit favoriet met bijna 18 miljoen gevierde vakanties het afgelopen jaar. De Noordzee-badplaatsen en de Veluwe hebben samen een kwart van de binnenlandse vakantiemarkt in handen.

Bij de buitenlandse bestemmingen prijkt Frankrijk al sinds jaar en dag bovenaan. Het afgelopen jaar hielden Nederlanders 2,9 miljoen vakanties in Frankrijk. Duitsland behoudt de tweede positie met 2,7 miljoen reizen, België blijft nummer drie met 2,2 miljoen en Spanje staat wederom op de vierde plaats met 1,6 miljoen trips. Turkije is het snelst opkomende land. Het heeft Italië van de zesde plek gestoten.