Als Frankrijk zou besluiten uit de euro te stappen en terug te keren naar de franc, schaadt dat de koopkracht en nemen de kosten voor overheidsleningen aanzienlijk toe.

Die waarschuwing geeft de president van de Franse centrale bank François Villeroy de Galhau zaterdag in een interview met de Franse krant Ouest-France.

"Als we uit de euro stappen en onze valuta daarmee 20 procent in waarde laten dalen, betekent dat de kosten van import met hetzelfde percentage toenemen", aldus Villeroy de Galhau. Dat zal volgens hem met name de groep met lagere inkomens treffen.

Hoewel Villeroy de Galhau in het interview niet refereert aan het plan van Marine Le Pen (Front National) om de euro te verlaten, is door eerdere uitspraken bekend dat hij hier fel tegenstander van is. "Het financieren van de Franse staatsschuld zou meer dan 30 miljard euro kosten. Dat is het equivalent van het jaarlijkse Franse budget voor defensie", waarschuwde hij in februari.

Over minder dan een maand wordt de eerste ronde van de Franse verkiezingen gehouden. Le Pen hamert op het verminderen van migratie, het afschaffen van de euro en een referendum over het lidmaatschap van de EU.