MOSKOU - De verkoop van de kerndivisie van de door de Russische autoriteiten belaagde oliemaatschappij Yukos gaat door. Yuganskneftegaz gaat 19 december onder de hamer ondanks een Amerikaans vonnis dat donderdag uitstel voor een periode van tien dagen gelastte.

"We zijn een gespecialiseerde dienst van de overheid en handelen conform de Russische wetten", aldus vrijdag een woordvoerder van het Russische federale fonds voor staatseigendommen dat belast is met de verkoop van Yuganskneftegaz. Volgens de Russische regering moet Yukos een belastingschuld van circa 26 miljard dollar betalen.

Yukos had eerder deze week surseance aangevraagd in Houston, in de staat Texas. Zo wilde Yukos beschermd worden tegen de eisen van de Russische regering en een veiling voorkomen. De oliemaatschappij is in Texas actief en heeft er bezittingen.

Waarnemers houden er rekening mee dat de uitspraak van de rechtbank in Houston de oliemaatschappij de mogelijkheid biedt bij de eventuele koper van Yuganskneftegaz een flinke schadeclaim in te dienen.