DRIEBERGEN - Nederland telt nu zoveel verlofregelingen, dat het wellicht beter is deze samen te voegen. Werknemers kunnen dan zelf beslissen of ze dagen opnemen voor kinderzorg of studie of als ouderendagen.

Dat idee heeft CAO-coördinator J. Jongejan van de vakbond CNV Bedrijvenbond donderdag geopperd. "Haal die trits verlofregelingen maar uit de CAO's en laat mensen zelf bepalen waarvoor ze de vrije dagen gebruiken. Dat is een stuk praktischer. Het sluit ook beter aan op de situatie per bedrijf en per werknemer."

Jongejan verwacht het idee later dit jaar te bespreken met de leden. Daarna kan het aan de orde komen in CAO-onderhandelingen. Een 'bedrijfsfonds voor vrije dagen' bestaat nog nergens, aldus Jongejan.

De CNV Bedrijvenbond bereikte bij de CAO's tot dusver gemiddeld ,1 procent meer loon op jaarbasis. Dat ligt iets onder de inflatie die voor dit jaar wordt verwacht. Werknemers kunnen daardoor iets minder besteden. Jongejan is toch tevreden: "We zijn zeer verantwoord bezig. Als we 6 of 7 procent zouden vragen, krijgen sommige werknemers wellicht ontslag en verdienen ze veel minder."

De bond constateert dat voor de loonstijging toch meer acties nodig waren dan vorig jaar. Bij Philips en de streekbussen waren stakingen. Bij Shell en Corus vonden poortacties plaats.