HILVERSUM - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoekt of ID&T Radio zich houdt aan de Mediawet. In januari rapporteert de toezichthouder aan het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken. Als die rapportage negatief uitvalt, kan ID&T een boete krijgen of zelfs de etherfrequentie verliezen.

Dat zei een woordvoerder van het commissariaat donderdagavond. Sinds twee weken draait ID&T hits van artiesten als Snoop Dogg, Anastacia, Eminem, Kylie Minogue, Christina Aguilera, Maroon 5 en Alicia Keys in een frequentie die niet is toegestaan.

Draailijst

Ongeveer de helft van de draailijst bestaat uit hits van popartiesten in een iets aangepaste versie. Op grond van de bestaande voorschriften mag de zender slechts ongeveer één Top 40-hit per uur draaien. De rest van de programmering moet bestaan uit dance.

ID&T kreeg bij de veiling van de etherfrequenties in mei 2003 voor een relatief klein bedrag een plekje in de ether met als vast profiel dance. Het gaat al lange tijd niet goed met de radiozender. Het marktaandeel ligt volgens de laatste gegevens van Intomart GfK Continu LuisterOnderzoek op 0,4 procent. In de zomer van 2003 had ID&T Radio op de top van zijn kunnen een marktaandeel van 0,7 procent.

Karakter

Nu de programmering drastisch is aangepast, is het onderscheidende dancekarakter van ID&T praktisch verdwenen en lijkt de zender voor de argeloze luisteraar nogal op Sky Radio, Radio 538, Yorin FM en Noordzee FM. Die zenders betaalden veel meer voor hun etherfrequenties met een vrij profiel en zullen niet blij zijn met de nieuwe concurrent.

ID&T stelt dat het niets strafbaars doet. "Wij houden ons aan de vergunning", aldus directeur radio Michel de Winter. De woordvoerder van het Commissariaat voor de Media wilde donderdagavond nog niet vooruit lopen op de rapportage in januari. "Het kan nog alle kanten uit."