DEN HAAG - Een vrije postmarkt in 2007 is donderdag een stuk dichterbij gekomen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken ontmoette donderdag wel bedenkingen bij de Tweede Kamer, maar geen fundamentele bezwaren, toen hij zijn plannen toelichtte.

Nadat de Tweede Kamer afgelopen zomer meer duidelijkheid had verlangd van de D66-bewindsman, zette Brinkhorst donderdag uiteen dat vooral bedrijven profiteren van de vrije markt, maar dat hij de belangen van de gewone burgers zal waarborgen.

Redelijke prijs

De minister wil de postmarkt vrijgeven door TPG te verplichten postbussen en sorteercentra tegen redelijke prijzen open te stellen voor concurrenten. Die concurrenten hebben dan de mogelijkheid om zelf de post te bezorgen. Het is denkbaar dat de gewone burger dan op een dag niet één maar meerdere postbodes aan de deur zal krijgen. Waarschijnlijk is dat niet. De concurrentie zal vooral plaatsvinden bij post van bedrijven, die nu ook al zaken doen met verschillende koeriersdiensten.

Zakelijke markt

Slechts 7 procent van de post bestaat uit het gewone briefverkeer tussen burgers onderling, de rest is 'zakelijke markt'. De belangen van de burgers worden beschermd door de "universele dienstverlening", of wel de eis dat de post stipt en tegen een redelijke prijs op alle adressen wordt bezorgd. Bovendien moeten er overal voldoende postbussen en postkantoren zijn.

Dat verandert niet in een vrije markt, aldus Brinkhorst. Als er geen bedrijf is dat een contract wil sluiten over de universele dienstverlening, zal de overheid dat afdwingen. Een vergelijkbare situatie bestaat in de telefonie, waar ook een vrije markt is.

Postbedrijf TPG reageert positief op de plannen van Brinkhorst. "We zijn vooral blij dat het openstellen van de markt zal samenvallen met de liberalisering in andere belangrijke Europese landen. Op die manier krijgen alle postbedrijven gelijke kansen", aldus topman P. Bakker van TPG in een verklaring.