Na de vele faillissementen in de detailhandel moest het programma Loopbaansupport Detailhandel werkzoekenden in de sector aan een nieuwe baan helpen. Bijna een jaar na de oprichting kregen zo’n driehonderd mensen persoonlijke begeleiding.

"De absolute aantallen vallen nog tegen”, zegt projectleider Karlien Haak. "Maar 80 procent van de mensen die we helpen, vindt wel een nieuwe baan. Er is meer werk aan de winkel vinden initiatiefnemers CNV Vakmensen, FNV Handel en Detailhandel Nederland. "Daarom willen we het project met een jaar verlengen."

Volgens het UWV verloren in 2016 ruim 21.000 mensen hun baan door een faillissement in de detailhandel. Zes op de tien mensen vinden binnen een jaar een nieuwe baan, zegt de instantie.

Haak zegt dat ongeveer de helft van de vooraf gestelde doelen van het project werd behaald. "We wilden achthonderd mensen aan een nieuwe baan helpen via coaching en nog eens zestienhonderd mensen steunen via workshops."

Positief

Naast de 300 persoonlijk begeleide mensen, kregen nog eens 750 mensen hulp in groepsverband en zo’n 5.000 kregen digitale ondersteuning. Dat was bijvoorbeeld hulp met het schrijven van een cv en sollicitatiebrieven.

Ook werden mensen direct gekoppeld aan mogelijke werkgevers. "Dat gebeurde veel in samenwerking met de sector en het UWV", zegt Haak.

"De mensen die we hebben kunnen, helpen zijn zeer positief. Toch blijkt dat zij een behoorlijke drempel over moeten alvorens ze hulp durven te vragen. Veel werknemers in de detailhandel zijn bescheiden en hebben geen ervaring met loopbaanondersteuning."

Eind april 2016 zetten minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) en Stichting Detailhandelsfonds (SDF) hun handtekening onder het hulpprogramma. In totaal werd 900.000 euro vrij gemaakt om mensen in de sector weer aan het werk te krijgen.

Faillissementen

De steun volgde op een reeks faillissementen, die zich ook na het opzetten van dit project nog voortzette. Niet alleen grote ketens zoals V&D en Perry Sport, maar ook kleinere winkelformules zoals MS Mode, Mitra en Scheer & Foppen werden failliet verklaard.

Ondanks de doorstart van sommige ketens, ging veel van het personeel niet mee naar de nieuwe eigenaar. Dat gold bijvoorbeeld voor veel oudere werknemers van V&D.

Omdat maar de helft van de doelen van het project werd behaald, is nog ongeveer de helft van het budget beschikbaar. "Er ligt nu een voorstel bij de investeerders om dat in het komend jaar te gebruiken om meer mensen te helpen", zegt Haak.

Kleintjes

Haak wil zich daarbij focussen op directe benadering van werklozen, om hen over de drempel te krijgen. "In het begin had ons initiatief weinig bekendheid. Bij grote faillissementen heerst er bovendien een zekere vorm van paniek, waardoor het lastig is om ertussen te komen."

Doordat veel grote ketens zijn omgevallen, worden de kleintjes bovendien vergeten. "Als het voorstel wordt goedgekeurd, willen we ons daarom ook richten op de winkel op de hoek. De meeste lichten staan op groen, dus ik verwacht dat we meer werkzoekenden kunnen gaan helpen."