De groei van de Nederlandse economie is in 2016 iets sterker uitgevallen dan eerder werd gedacht.

Volgens een vrijdag gepubliceerde nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 2,2 procent, terwijl bij een eerdere schatting 2,1 procent werd gemeld.

De sterkere vooruitgang is onder meer te danken aan een opwaartse bijstelling van de economische groei in het vierde kwartaal.

Die is nu aangepast tot 2,5 procent op jaarbasis, van een eerder gemelde 2,3 procent. Op kwartaalbasis ging de Nederlandse economie in de laatste drie maanden van 2016 met 0,6 procent vooruit, 0,1 procentpunt hoger dan eerder werd aangenomen door het CBS.

Export

De groei in het vierde kwartaal is volgens het statistiekbureau vooral te danken aan de export en de consumptie van huishoudens.

Het CBS meldde eerder al dat consumenten in het vierde kwartaal aanzienlijk meer hebben uitgegeven dan een jaar eerder. Het was de grootste consumptiegroei in negen jaar. 

Dit komt onder andere doordat de werkgelegenheid aantrekt. De banengroei blijkt op het hoogste niveau in vijf jaar tijd te zijn uitgekomen.

Banen

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het afgelopen kwartaal verder toe met 62.000 ten opzichte van de voorgaande periode. Bij de eerste berekening werd nog een stijging met 53.000 banen gemeld.

Volgens het CBS blijven de economische fundamenten positief. Het conjunctuurbeeld is deze maand verder verbeterd.

Het vertrouwen van consumenten ligt op het hoogste niveau in bijna tien jaar en het producentenvertrouwen is het hoogst in ongeveer negen jaar.