Energiemaatschappij Nuon heeft een bod op haar kolencentrale in Amsterdam afgewezen. De duurzame energieleverancier Vandebron had Nuon 1 miljoen euro geboden voor de Hemwegcentrale, niet om stroom op te wekken, maar om de centrale te sluiten en een andere bestemming te geven.

Nuon vond het idee sympathiek, omdat "onze ideeën voor het realiseren van een duurzaam Nederland dicht bij elkaar liggen", maar heeft het "stuntbod" toch afgewezen. Voor Nuon is de vervroegde sluiting van de centrale een ,"serieuze aangelegenheid", laat de energiemaatschappij donderdag weten.

Volgens Vandebron zou Nuon met de 1 miljoen euro een goede regeling kunnen bieden aan de tweehonderd medewerkers van de Hemwegcentrale die door de sluiting hun baan zouden verliezen.

Goede regeling

Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling voor het personeel zou komen. "De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur", zegt Aart van Veller, medeoprichter van de Vandebron. "Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten."

Vandebron had de centrale een nieuwe bestemming willen geven voor de inwoners van Amsterdam.