DOETINCHEM - Consumenten vinden Jumbo de beste supermarkt van Nederland. Jan Linders staat op de tweede plaats en de Friese keten Poiesz op de derde. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse klantenonderzoek van marktonderzoeksbureau GfK, dat donderdag in vakblad Foodmagazine is verschenen.

Voor de zeventiende keer op rij hebben eigen klanten de supermarkten beoordeeld op de criteria netheid, vers, ruime keuze, kwaliteit van artikelen, lage prijzen, aanbiedingen en de vriendelijkheid van het personeel. Supermarktketen Jumbo eindigde voor de zevende keer bovenaan. In het kerstrapport van vorig jaar stond het familiebedrijf op de tweede plaats. Het onderzoek is gebaseerd op in totaal 8000 winkelbezoeken.

C1000, die de vijfde plaats deelt met Hoogvliet, is de best scorende landelijke keten. Edah eindigde op de laatste plaats. Supermarktconcern Laurus domineert met drie ketens (Edah, Super de Boer en Konmar) de topvijf van duurste winkels.

Over het algemeen geldt volgens GfK dat klanten weer een hogere waardering hebben voor het prijspeil van hun supermarkten dan in voorgaande jaren. "Sinds de komst van de euro werd de consument steeds ontevredener, maar de waardering zit nu weer op hetzelfde niveau als in de zomer van 2001", stelde het onderzoeksbureau. De consument is verder nog nooit zo tevreden geweest over het versaanbod in zijn supermarkt en de netheid van de winkels.