De Kansspelautoriteit probeert boetes te vorderen bij buitenlandse gokbedrijven via dwangbevelen, maar dit duurt lang en kost ook veel geld.

Dat bevestigt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) donderdag in een Kamerbrief. Het gaat om boetes die worden opgelegd aan buitenlandse bedrijven die illegaal online gokspellen aanbieden.

"De Kansspelautoriteit laat mij weten dit spoor te bewandelen. Zij geeft aan dat dit een tijdrovende en kostbare procedure is", aldus Dijkhoff in de brief. De toezichthouder zegt dat het succes van dergelijke procedures afhangt van de bereidheid van buitenlandse rechters en of er een aanknopingspunt bestaat in internationale wet- en regelgeving.

De bewindsman reageert daarmee op eerdere berichtgeving door Het Financieele Dagblad. De krant meldde dat de Kansspelautoriteit zijn werk niet goed kan uitvoeren, omdat er een gebrek is aan afspraken met andere landen. Bedrijven die de Wet op kansspelen overtreden, kunnen een boete opgelegd krijgen.

Grondslag

"Om de betaling van een bestuurlijke boete in het buitenland af te dwingen, is een internationale grondslag nodig, en naar huidig recht bestaat een dergelijke grondslag niet", stelt Dijkhoff.

Hij benadrukt dat er weinig samenwerking is op het gebied van het grensoverschrijdend innen van boetes. "Samenwerking op dit vlak is ingewikkeld doordat het instrument van de bestuurlijke boete niet in veel andere landen wordt gehanteerd."

Laatste redmiddel

Overigens is het wel mogelijk om via het strafrecht over de grens boetes te innen. Maar dit wordt als een laatste redmiddel gezien.

"Dat gaat dan om gevallen waarin sprake is van meervoudige of herhaalde overtredingen of van verwevenheid met andere criminele activiteiten", legt Dijkhoff uit. Ook kan het gaan om zaken waarin er behoefte is aan het toepassen van strafvorderlijke dwangmiddelen en bevoegdheden of het opleggen van strafrechtelijke sancties.

In 2015 is er een protocol vastgesteld waarin is vastgelegd welke criteria er zijn voor strafrechtelijke handhaving.

Dijkhoff zegt met de Kansspelautoriteit te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het innen van in het buitenland opgelegde bestuurlijke boetes. Voor het einde van 2017 zal hij de Kamer hierover inlichten.