Consumenten hebben in januari 2,7 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan artikelen voor woninginrichting.

Ook werd er, net als in december, aanzienlijk meer gas verbruikt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het toegenomen gasverbruik hing vooral samen met het relatief koude weer.

Er werd in de eerste maand van het jaar 5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals artikelen voor woninginrichting en voertuigen. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 2,1 procent meer uit dan een jaar eerder. Aan overige goederen, voornamelijk gas, werd 6,7 procent meer besteed.

Aan diensten, die ruim de helft uitmaken van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen, werd 1,2 meer uitgegeven. Daaronder vallen onder meer woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper en verzekeringen.

De groei van de consumptie is van dezelfde orde als in de drie voorgaande maanden, aldus het statistiekbureau. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger dan in januari.