BRUSSEL - Een akkoord op Europees niveau is in de maak over beleggingen van pensioenfondsen. Een Brusselse diplomaat meldde donderdag dat ambtenaren een overeenkomst hebben voorgekookt die volgende week door de EU-ministers van Financiën wordt bekrachtigd.

Het akkoord maakt het voor Nederlandse pensioenfondsen makkelijker om klanten te werven in andere EU-landen, denkt de diplomaat.

Belangrijkste punt zijn de regels rond beleggingen. In Nederland mogen fondsen grotendeels zelf weten in welke aandelen, obligaties en vastgoed ze investeren. In landen als Frankrijk is er een maximum voor aandelen en moeten de fondsen deels in eigen land investeren.

Het compromis zegt dat EU-landen dergelijke starre regels alleen mogen opleggen aan pensioenfondsen die nationaal werken. Maar als een fonds uit een ander EU-land klanten komt werven, gelden de zeer ruime EU-regels.

De vrees van sommige Nederlandse fondsen dat het EU-akkoord juist een beperking in de beleggingsvrijheid zou betekenen, is dus niet uitgekomen.