LUXEMBURG - De economie in de twaalf landen die de euro hebben ingevoerd, is in het eerste kwartaal van dit jaar 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt donderdag Eurostat, het EU-bureau voor de statistiek.

In het vierde kwartaal van vorig jaar zat de economie nog in de min. Volgens de meeste economieboekjes is bij twee kwartalen krimp sprake van een recessie. Dat hebben de eurolanden dus op het nippertje vermeden.

Het is de gestegen export (plus 0,9 procent) die ervoor zorgt dat het bruto 'nationaal' product van de EU niet is gedaald. De consumptie is juist gedaald met 0,2 procent en de bedrijsinvesteringen gingen 0,7 procent terug. Het is al het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat de investeringen teruglopen.

De economie in de hele EU, inclusief het VK, Denemarken en Zweden, steeg eveneens 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar ging de economie in de eurolanden in het eerste kwartaal 0,1 procent omhoog (0,2 procent in de EU als geheel).