DEN HAAG - Diefstal van consumentenelektronica levert wit- en bruingoedwinkels jaarlijks een schade op van 54 miljoen euro. Bovendien zijn ze nog eens 38,2 miljoen euro kwijt aan maatregelen tegen diefstal van bijvoorbeeld digitale camera's, mobiele telefoons, dvd- en mp3-spelers.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in opdracht van Uneto-VNI. Deze brancheorganisatie van elektrotechnische ondernemers noemt de resultaten schokkend en eist maatregelen van de overheid.

De mogelijkheid om digitaal aangifte te kunnen doen, moet worden uitgebreid, aldus Uneto-VNI. Ook pleit de organisatie voor een fiscale compensatie voor het treffen van maatregelen tegen diefstal.

Dieven hebben de voorkeur voor kleine producten die ze zelf kunnen gebruiken of makkelijk kunnen verkopen. Vooral computer-, telecom- en wit- en bruingoedwinkels worden het slachtoffer, zo blijkt uit het onderzoek.

Bijna de helft van alle ondernemers in de elektrotechnische detailhandel is de afgelopen twaalf maanden getroffen door criminaliteit, zoals diefstal door klanten of personeel, fraude met creditcards, vals geld of ramkraken. Ruim een op de tien ondernemers heeft last van personeel dat producten steelt of anderen daarbij helpt.

Door het toenemend geweld bij inbraken is het steeds moeilijker voor winkeliers om een goede verzekering te vinden. Ook gebeurt het dat ondernemers zich na drie inbraken niet meer kunnen verzekeren, aldus Uneto-VNI.