AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de negatieve lijn donderdagochtend voortgezet. Aan het einde van de ochtend stond de AEX-index op 483,06 punten. Dat is 6,5 punten, 1,32 procent lager dan het slot van woensdag. De handel in KPNQwest is tot nader order stilgelegd.


Bekijk video

Over de exploitant van glasvezelnetwerken circuleren berichten dat het later op de dag een faillissementsaanvraag indient. Het aandeel KPNQwest sloot woensdag op 22 cent.

In de AEX-index waren maar weinig stijgers. Alleen Hagemeyer, Akzo Nobel, CMG, DSM en Unilever wisten bescheiden koerswinsten te pakken. Onderaan de lijst stonden Philips (verlies van ruim 6 procent) en ASML (4,6 procent neerwaarts). Volgens een handelaar op de Amsterdamse beurs ligt dat aan het lagere slot van de Nasdaq woensdag. "Dan gaan de technologiefondsen in Amsterdam ook gelijk omlaag."

De MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen, deed het niet veel beter. Ook daar weinig stijgers en kleine koersveranderingen. Bovenaan stond Randstad met een koersstijging van 1,7 procent. Onderaan de MidKap-index verloor Versatel 5,6 procent van de koers. Het telecombedrijf leverde daarmee 2 cent in.

De stemming op de beurs zat er in volgens een handelaar, "maar dan in negatieve zin". "De trend was al gezet met een lager slot in de Verenigde Staten. De sfeer is mat."

Rest van Europa

Ook in de rest van Europa daalden de koersen. De Londense FTSE-index zakte 0,9 procent en de belangrijkste indices in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 1,1 procent en 1,4 procent.

South African Breweries (SAB) stond in Londen in de schijnwerpers. Voorbeurs maakte het Zuid-Afrikaanse bierconcern bekend dat het 5,6 miljard dollar betaalt voor de Amerikaanse brouwer Miller. Iets teveel, zo oordeelden beleggers, die bovendien vrezen voor de gevolgen van een aandelenemissie. Het aandeel SAB noteerde rond het middaguur 3,2 procent lager en was daarmee een van de sterkste dalers in de FTSE-index.

Chipontwerper ARM bungelde in de City onderaan ARM met een koersdaling van 8,5 procent. ARM is deze week al meer dan 20 procent van zijn beurswaarde kwijtgeraakt doordat beleggers verwachten dat de onderneming uit de FTSE-index verdwijnt.

Vivendi Universal daalde in Parijs 4 procent en belandde op het laagste niveau in zes maanden. Het bestuur van het Franse mediaconcern vergaderde woensdagavond, maar besloot tot verrassing van beleggers niet tot verkoop van een deel van zijn belang in het nutsbedrijf Vivendi Environnement om zijn schulden terug te brengen.

De euro schommelde donderdagochtend rond de 0,9370 dollar. Dit was een forse stijging in vergelijking met het Europese slot van ,9315 van woensdag, maar in de Amerikaanse valutahandel klom de munteenheid boven de 94 dollarcent. In pond sterling steeg de euro van 0,6380 naar 0,6390 pond.