DIEMEN - Ruim eenderde (36 procent) van de werknemers verwacht komend jaar geen loonsverhoging te krijgen. Bijna de helft (48 procent) rekent nog wel op een inflatiecorrectie. Daarmee blijven werknemers net zo pessimistisch over hun salaris als een jaar geleden, hoewel werkgevers toen achteraf guller bleken dan verwacht.

Dat concludeerde Randstad woensdag op basis van een onderzoek onder 440 werkenden van 18 jaar een ouder. Het pessimisme noemt het uitzendconcern opvallend, omdat de praktijk de vorige keer "enorm meeviel".

Zo kreeg dit jaar 27 procent van de werknemers meer dan de inflatiecorrectie, terwijl daar eind 2003 slechts 17 procent op had gerekend. Ook dacht eind vorig jaar 38 procent in 2004 geen loonsverhoging te krijgen. Later bleek dat voor 29 procent inderdaad het geval te zijn.

Randstad adviseert werkgevers die hun werknemers niets kunnen of willen bieden qua salaris, in ieder geval wel kerstpakketten uit te delen. "Een kerstpakket maakt naar verhouding veel goed. Driekwart van de werkenden ziet het krijgen van een pakket als een blijk van waardering en is positiever over de werkgever", aldus een woordvoerder van de uitzender.

Bijna tweederde van ondervraagde werknemers toont er wel begrip voor als hun werkgever geen geld wil of kan uittrekken voor een salarisverhoging. Ruim de helft rekent er wel op dat eventuele tegenvallers "op de een of andere manier" worden gecompenseerd in de vorm van bijvoorbeeld vrije dagen, een eenmalige bonus of de pensioenvoorziening.

Eenderde van de werkenden verwacht een eindejaarsbonus te ontvangen. Ruim een kwart rekent op de uitbetaling van een zogeheten dertiende maand en eenzesde denkt dat er nog een winstuitkering in het vat zit.