LEIDSCHENDAM - Door de economisch onzekere tijden blijven voor het tweede jaar op rij meer Nederlanders tijdens de kerstvakantie thuis. "Daar bovenop komt nog dat de kerstdagen en oud en nieuw deze keer ongunstig in het weekeinde vallen, waardoor mensen meer vakantiedagen moeten opnemen om weg te kunnen", aldus een woordvoerster van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) woensdag.

Het NBTC verwacht dat er dit jaar circa 600.000 mensen op uit trekken tijdens de kerstvakantie. Dat zijn er 50.000 minder dan vorig jaar. Ongeveer de helft van de vakantiegangers blijft in Nederland en de rest trekt over de grenzen heen.

Volgens het NBTC is een vergelijking met voorgaande jaren wel lastig. Het toeristisch bureau is onlangs overgestapt op een andere onderzoeksmethode. Zo kan het zijn dat vorig jaar voor de kerst nog werd uitgegaan van 575.000 vakantiegangers, terwijl het er volgens de nieuwe meting 650.000 zijn geweest. Dit verschil komt onder meer doordat nu ook mensen worden meegeteld die vrienden of familie in het buitenland hebben opgezocht.

De kerstvakantie, die dit jaar duurt van 25 december tot en met 9 januari, is volgens de NBTC-woordvoerster ook typisch een vakantie die wordt doorgebracht met famillie en vrienden. In Nederland zal ongeveer de helft van de vakantiegangers in een bungalow of vakantiehuisje zitten. Een kwart gaat naar een hotel.