De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag en strategisch partnerschap tussen Japan en de Europese Unie zijn in een beslissende fase beland.

De Europese Commissie heeft er vertrouwen in dat er nog dit jaar een akkoord kan worden gesloten.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker plaveit dinsdag in Brussel met de Japanse premier Shinzo Abe de weg naar een ambitieus en evenwichtig akkoord, zei hij op een persconferentie. Maar zoals vaak in onderhandelingen zijn de laatst overgebleven onderwerpen het lastigst om op te lossen, zei hij.

Abe had het over een ''onwrikbaar partnerschap'' en wil zo snel mogelijk een akkoord. Dat is een belangrijk signaal aangezien het protectionisme de kop opsteekt. Daarmee doelde hij op de Amerikaanse regering van Donald Trump. Juncker sprak zich uit tegen een ''terugkeer naar isolationisme''.

Zeer realistisch

Business Europe noemt een akkoord dit jaar ''een zeer realistische mogelijkheid''. De belangenbehartiger van het Europese bedrijfsleven stelt dat nu de VS zich hebben teruggetrokken uit het Trans Pacific Partnership (TPP) de stem van voorstanders van vrijhandel harder moet klinken.

Milieudefensie vindt dat de EU niets heeft geleerd van de ophef over de handelsverdragen met Canada en de VS (CETA en TTIP). Over de laatste wordt op dit moment niet onderhandeld. "Achter gesloten deuren doet de EU, in de onderhandelingen met Japan, de democratie, de rechtsstaat en het klimaat in de uitverkoop'', aldus Milieudefensie.

Industrie

Sinds maart 2013 zijn er zeventien onderhandelingsrondes geweest. Beide partijen, samen goed voor ruim een derde van de wereldeconomie, willen echter dat hun industrie niet te veel schade oploopt. Sommige Europese landen vrezen bijvoorbeeld voor hun auto-industrie als de importtarieven worden verlaagd en andere handelsbarrières verdwijnen.

Japan is na China de tweede handelspartner van de EU in Azië. De onderlinge handel vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van rond de 125 miljard euro.

Volgens onderzoek in opdracht van de Duitse Bertelsmann Stichting kan het handelsverdrag voor Japan jaarlijks minstens 9 miljard euro extra opleveren Voor de EU zou het een economische groei van 0,1 procent (11 miljard) betekenen, maar de verschillen tussen lidstaten lopen erg uiteen.