HOUTEN - Passagiers van streekbussen in Friesland, Groningen en Drenthe moeten woensdag en donderdag gewoon betalen voor hun ritje. De vakbonden annuleren hun actie waarmee reizigers voor niks mee kunnen rijden. Reden is de toezegging van streekvervoerder Arriva dat gedwongen ontslagen van de baan zijn. Dat hebben CNV Bedrijvenbond en Abvakabo FNV dinsdag gezegd.

Vorige week donderdag staakten de bussen nog in de drie provincies. Aanleiding voor de woede bij de bonden is de reorganisatie die Arriva wil doorvoeren. Daarbij wil de streekvervoerder vijftien buslijnen opheffen en 62 banen schrappen.

Arriva ziet zich hiertoe genoodzaakt, omdat de overheid minder steun geeft voor het busvervoer in Noord-Nederland.

Toezegging

De vakbonden eisten dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen zou plaatsvinden. Volgens onderhandelaars E. Peper van CNV Bedrijvenbond en J. Grobben van Abvakabo FNV heeft Arriva dinsdag die toezegging gedaan.

Volgens Grobben hebben de bonden Arriva ervan weten te overtuigen dat een serie maatregelen het gedwongen ontslag van medewerkers onnodig kan maken. Zo zal het busbedrijf niet langer externen en uitzendkrachten moeten inhuren. Verder moet er een regeling komen die werknemers van het bedrijf stimuleert om vrijwillig het bedrijf te verlaten.