'Russische miljarden wereldwijd witgewassen via grote banken'

Bij een wereldwijd netwerk voor het witwassen van geld van Russische criminelen zijn vele grote banken al dan niet bewust betrokken geweest.

Dat meldt The Guardian maandag op basis van documenten van een groep samenwerkende onderzoeksjournalisten, de Organized Crime & Corruption Reporting Project (OCCRP). Dezelfde groep publiceerde ook de Panama Papers.

Uit de bestanden blijkt dat tussen 2010 en 2014 ten minste twintig miljard dollar vanuit Rusland werd witgewassen via accounts van buitenlandse banken.

De geldstromen worden gelinkt aan een netwerk genaamd 'Global Laundromat' ofwel de 'wereldwijde wasmachine'. De grote Britse bank HSBC werd gebruikt voor 545 miljoen dollar via een tak van de bank in Hong Kong. Ook ING Groep NV wordt genoemd, 2,4 miljoen dollar zou via de ING zijn witgewassen.

Doorsluizen

De documenten bevatten ongeveer 70.000 banktransacties, 1.920 Britse firma's zijn daarbij betrokken en 373 instanties komen uit de Verenigde Staten. Via de Danske Bank uit Denemarken zou het meeste geld zijn witgewassen, ruim 1,2 miljard dollar. Gevolgd door Bank of China met een kleine 717 miljoen dollar.

Om geld uit Rusland te verplaatsen werden twee entiteiten gebruikt die zogenaamd geld leenden aan elkaar, ondertekend door Russische zakenbedrijven. Volgens The Guardian zou een bankinstantie dan standaard de Russische bedrijven toestemming verlenen om geld te transfereren naar een rekening in Moldavië.

Het geld werd dan doorgesluisd binnen de EU. Vaak eindigde het bij een brievenbusfirma.

ING

Veel banken genoemd in de Britse krant hebben een strikt beleid om witwaspraktijken tegen te gaan, maar volgens de Britse krant stelde niemand vragen bij de juistheid van de documenten.

ING laat dinsdag in een reactie aan NU.nl weten niet inhoudelijk op zaken rond individuele klanten in te gaan. De bank benadrukt strikte screenings te hanteren om te voorkomen dat de bank voor witwaspraktijken kan worden gebruikt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie