AMSTERDAM - Een extern bureau en de Inspectie Verkeer en Waterstaat moeten het luchtvaartbedrijf ExelAviationGroup (EAG) goed doorlichten. Dat wil eigenaar Erik de Vlieger, liet hij dinsdag weten.

De aanleiding is de arrestatie van directeur Harm P. van EAG. Justitie verdenkt hem van afpersing, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met de mogelijkheid dat P. het luchtvaartbedrijf als vehikel heeft gebruikt. De onderneming zelf is echter geen verdachte.

De Vlieger heeft al een intern onderzoek gedaan naar EAG, maar daar zijn geen bijzonderheden uit naar voren gekomen. De luchtvaartmaatschappijen van EAG zijn "goed georganiseerd en functioneren naar behoren", stelt de Amsterdamse zakenman.

Uit het onderzoek kwam wel naar voren dat Dutchbird, onlangs door EAG overgenomen, juridisch onder P. valt. "Wij hebben geen enkele verantwoordelijkheid voor Dutchbird", aldus De Vlieger in een schriftelijke verklaring. Hij zegt geen enkele zeggenschap over de luchtvaartmaatschappij te hebben.

Onlangs zijn twee van de vijf vliegtuigen van Dutchbird teruggehaald door een Duitse leasemaatschappij. De overige toestellen bieden genoeg ruimte om de geboekte reizen uit te voeren, meent De Vlieger. Hij was dinsdag onbereikbaar om een nadere toelichting te geven. Dutchbird wilde geen commentaar geven.