LONDEN - De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer South African Breweries (SAB) heeft donderdag de overname aangekondigd van de Amerikaanse brouwer Miller Brewer Company. Verkoper is het Amerikaanse concern Philip Morris, dat van de brouwer afwilde.
South African Breweries

Beide partijen voerden al enkele maanden overnamebesprekingen. SAB betaalt inclusief 2 miljard dollar aan schulden 5,6 miljard dollar.

SAB wordt na de overname in volume de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, achter Anheuser-Busch, maar voor het Belgische Interbrew en Heineken. Miller heeft in de Verenigde Staten een marktaandeel van 20 procent. Anheuser-Busch heeft 48 procent van de markt in handen.

SAB, dat vooral in Derde Wereld actief is en in thuisland Zuid-Afrika bijna een monopoliepositie heeft, betaalt de overname in aandelen. Philip Morris bevestigde begin vorige maand al dat het met de Zuid-Afrikanen sprak over de verkoop van Miller. Het Amerikaanse concern wil zich gaan richten op zijn sigarettendivisie (onder meer Marlboro) en zijn levensmiddelenactiviteiten (gebundeld in Kraft Foods). Miller verloor marktaandeel en droeg steeds minder bij aan de winst.

Voor SAB is versterking bittere noodzaak. Het concern is in sterke mate afhankelijk van zijn activiteiten in Zuid-Afrika, waar aids de samenleving destabiliseert en vooral jongeren treft. Door Miller te kopen zoekt SAB stabielere markten op.