BRUSSEL/LUXEMBURG - Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag de Duitse regeling voor statiegeld op flessen en blikjes afgekeurd. Duitsland moet nu zo snel mogelijk met een nieuw systeem komen, dat buitenlandse producenten van frisdranken en bier meer kans geeft op de Duitse markt. Nederlandse producenten hadden vorig jaar bij de invoering van de nieuwe Duitse regeling al geklaagd over hoge kosten en een slechte toegang tot de markt.

In principe krijgt een consument alleen statiegeld terug voor een flesje of blikje als hij dat inlevert bij de winkel waar de aankoop is gedaan. Vooral voor buitenlandse producenten leidde dat tot hoge kosten om overal de lege flessen weer in te zamelen. Op een soort van vrijwillige basis nemen sommige winkeliers ook wel flessen terug die elders zijn gekocht.

Na een bij het EU-Hof aangespannen klacht door twee Oostenrijkse fabrikanten van vruchtensappen en mineraalwater heeft de Europese rechter echter geoordeeld dat er een nieuw systeem moet komen, waarbij er verplicht meer inzamelpunten komen. Ook vindt het Hof van Justitie dat Duitsland meer tijd moet nemen voor het ontwikkelen van een nieuwe regeling en dat er een langere overgangstermijn dient te zijn.

Na protest van de Nederlandse europarlementariërs Oomen-Ruijten (CDA) en Manders (VVD) riep toenmalig Europees commissaris Bolkestein (interne markt) de regering-Schröder vorig jaar al op een systeem in te voeren dat buitenlandse producenten een vrije toegang tot de Duitse markt verleent. Ook Bolkestein dreigde met een klacht bij de Europese rechter, als Duitsland geen andere regeling invoerde. De twee Oostenrijkse producenten waren hem te snel af.