Staking Air France van invloed op minder dan 10 procent van vluchten

De staking van een deel van het cabinepersoneel bij Air France is dit weekend van invloed op maximaal 10 procent van de vluchten. Ook voor maandag wordt verwacht dat de overlast zich tot dat percentage zal beperken.

Zondag gaat 85 procent van de binnenlandse vluchten en 100 procent van de langeafstandsvluchten door, meldt de luchtvaartmaatschappij.  

Naar verwachting gaat maandag minimaal 90 procent van de binnenlandse vluchten en wederom alle langeafstandsvluchten door. 

30 procent van het cabinepersoneel heeft aangekondigd maandag aan de staking deel te nemen. Zondag is dat nog 38 procent.

Air France heeft extra personeel ingezet om gedupeerde reizigers te helpen. In totaal zijn er sinds donderdag 240.000 extra berichten met actuele reisinformatie verstuurd, meldt de vliegmaatschappij.

Vakbonden

De cabinevakbonden SNPNC en UNSA-PNC zijn woedend over plannen van Air France om met een beperkt aantal vliegtuigen een nieuwe dochtermaatschappij op te zetten met lagere kosten.

Het leeuwendeel van de besparingen moet namelijk worden behaald door nieuwe stewards en stewardessen aan te nemen tegen soberdere arbeidsvoorwaarden.

De bonden vrezen dat zij het paard van Troje binnenhalen als zij daar mee instemmen. De cao die de directie nu voor het huidige cabinepersoneel heeft voorgesteld, loopt over vier jaar af. Tegen die tijd bevindt de goedkopere concurrentie zich niet meer alleen buiten maar ook binnen het bedrijf, stellen zij.

Lees meer over:
Tip de redactie