DEN HAAG - De nieuwe biercontracten die Heineken afsluit met cafés en andere horecagelegenheden zijn niet in strijd met het kartelverbod. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald. In tegenstelling tot de oude contracten zijn de betreffende ondernemers niet meer voor vele jaren gebonden aan Heineken voor de verkoop van alle bieren.

De door de kartelwaakhond onderzochte overeenkomsten regelen dat het bierconcern financiële steun geeft aan onder andere cafés als deze uitsluitend Heineken-pils tappen. Dat is volgens de NMa niet bezwaarlijk, ondanks het grote marktaandeel dat de brouwer heeft.

Belangrijk hierbij is dat de cafés op elk gewenst moment het contract kunnen opzeggen als zij willen overstappen naar een concurrerend merk dat een betere aanbieding doet, aldus de toezichthouder.

Bierbrouwers met een kleiner marktaandeel dan Heineken is het wel toegestaan om voor een langere termijn (maximaal vijf jaar) contracten af te sluiten met horecaondernemers.

Exclusiviteit

Heineken heeft bij het opstellen van de nieuwe contracten op aandringen van de NMa de exclusiviteit op de verkoop van flessenbier en speciaalbieren uit de standaardovereenkomsten verwijderd. In de oude overeenkomsten was geregeld dat een café voor vele jaren aan Heineken vastzat voor tappils, flessenbier en speciaalbieren.