AMSTERDAM - Op een overwegend lagere beurs in Amsterdam was Fortis woensdag onder de stijgers een uitschieter. De AEX-index eindigde na een nauwelijks druk te noemen handelsdag op 489,54 punten, 0,56 punt of 0,11 procent lager dan dinsdag.


Bekijk video

Fortis ging door aanzienljk beter dan verwachte kwartaalcijfers omhoog met 3,6 procent (0,87 euro) tot 25,26 euro. Onderaan de AEX stond KPNQWest met een koersdaling van 29 procent op 22 eurocent. Er zou faillissement voor het kabelbedrijf worden aangevraagd en de onderneming zou een deel van zijn netwerk moeten sluiten.

Fortis

Fortis was de enige financiële waarde die winst behaalde. De andere moesten het doen met een lagere aandelenkoers. ABN Amro ging iets meer dan 1 procent omlaag naar 32,10 euro. De bank zou, evenals andere betrokken banken, haar leningen aan MobilCom niet meer kunnen terughalen. Grootaandeelhouder France Telecom zou de leningen aan MobilCom omgezet willen zien in converteerbare obligaties.

De technologiesector was lager, zoals in heel Europa het geval was. Oorzaak was de koersdaling van het Amerikaanse chipconcern Intel, veroorzaakt door een negatieve prognose van de zakenbank Merrill Lynch. Bij het sluiten van de beurs in Amsterdam stond Intel in de Dow-Jonesindex onderaan met een daling van 2,7 procent.

Voor ASML kwam er een koersdaling van 4,8 procent tot 20,14 euro uit de bus. Hier speelde ook mee het ontbreken van verwachtingen voor de tweede helft van het boekjaar van de Amerikaanse concurrent Novellus. ASMI moest dik 7 procent achteruit naar 21,13 euro. De koersdaling deed zich voor ondanks een order en de opening van een magazijn in Taiwan.

Laurus

Laurus viel weer eens in negatieve zin op. Het aandeel kwam maar liefst bijna 21 procent lager uit op 1,07 euro. Bij de aandelenemissie die gepaard gaat met de overname door het Franse Casino is het aandeel Laurus geprijsd op 90 eurocent. Daar moet de koers nu naar toe, aldus een handelaar.

Parijs

Ook op de andere Europese beurzen kwam weinig verandering in de belangrijkste koersgemiddelden. De CAC-index in Parijs sloot 0,1 procent lager en de FTSE-index 0,2 procent hoger. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag op een verlies van 0,5 procent.

Londen

In Londen waren er flinke uitschieters. Gsm-bedrijf mmO2 was de grootste verliezer in de FTSE-index met een koersval van 12 procent. De jaarcijfers van de onderneming vielen niet tegen, maar beleggers schrokken van de mededeling dat de omstandigheden moeilijk blijven. Chipontwerper ARM verloor ruim 7 procent als gevolg van een afwaardering van het aandeel door zakenbank UBS Warburg. De grootste winnaar in de FTSE was GUS. Meevallende jaarcijfers leverden het detailhandelsconcern een winst op van 6,3 procent.

Euro

Op de valutamarkten bereikte de koers van de euro tegenover de dollar het hoogste peil sinds vorig jaar maart. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,9315 dollar genoteerd tegen 0,9285 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6350 tot 0,6380 pond.