Topmensen van grote Nederlandse bedrijven met een notering aan de beurs zijn er vorig jaar behoorlijk op vooruitgegaan. 

Volgens een inventarisatie die het Financieele Dagblad vrijdag publiceerde, verdienden bestuursvoorzitters van 22 grote Nederlands bedrijven vorig jaar gemiddeld 4,3 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan het jaar ervoor.

De topmannen zagen vooral de waarde van de aandelen die ze als bonus krijgen toenemen, blijkt uit de analyse die bureau Focus Orange voor het FD maakte.

Omlaag

Ook de Volkskrant heeft de beloningen van de topmensen van AEX-bedrijven onderzocht. Uit dat onderzoek, dat iets anders van opzet was, blijkt dat niet iedereen erop vooruitging: bij negen van de twintig bedrijven die de krant onder de loep nam ging het inkomen van de baas juist omlaag.

Anders dan de Volkskrant laat het FD buitenlandse AEX-fondsen, zoals Altice en ArcelorMittal, buiten beschouwing. In plaats daarvan zijn wel grote bedrijven uit de Midkap zoals Fugro en PostNL meegenomen.

Wolters Kluwer

Nancy McKinstry van Wolters Kluwer blijft de best betaalde topbestuurder. Ze verdiende volgens de Volkskrant 15,6 miljoen euro, een stuk meer dan bijvoorbeeld Ben van Beurden van Shell, die het met 8,5 miljoen euro moest doen. Dat was ruim de helft meer dan een jaar eerder.

Sterkste stijger was Eelco Hoekstra van Vopak. Hoewel het bedrijf ongeveer gelijk presteerde, ging zijn totale inkomen volgens de inventarisatie 165 procent omhoog naar 3,2 miljoen euro.