LONDEN - De wereldeconomie groeit volgend jaar minder hard dan dit jaar. Dat heeft de denktank van The Economist maandag gezegd. De 'Intelligentie Unit' van het Britse weekblad verwacht dat de wereldeconomie in 2005 met 3,2 procent groeit. Dit jaar moet het cijfer 4,1 procent bedragen.

Volgens de onderzoekers staat de wereldeconomie op dit moment bloot aan een aantal hevige risico's zoals een nieuwe stijging van de olieprijzen, te hoge rentetarieven en een sterke afkoeling van de oververhitte Chinese economie. Als al deze risico's volgend jaar waarheid worden, kan de economie zelfs in een recessie terechtkomen, waarschuwt de denktank. Vooral de eurozone moet op zijn tellen passen.

Vooralsnog gaat The Economist echter uit van een vertraging van de economie. Van de grote landen zal China namelijk wederom als sterkste presteren. The Economist denkt dat de Chinese economie volgend jaar met 8,1 procent groeit.

De Verenigde Staten moeten het met een plus van 3,1 procent stellen. Nog slechter zijn de prognoses voor de grote Europese landen. Duitsland krijgt 1,8 procent van de denktank, Frankrijk 1,7 procent en Italië 1,5 procent.