DEN HAAG - De lonen zijn gemiddeld 3,27 procent verhoogd in de CAO's die dit jaar tot dusver zijn afgesloten. Daarmee blijft de stijging nog net boven de inflatie. Dat heeft de werkgeversorganisatie AWVN woensdag gemeld. De onderhandelaars hebben nu ongeveer de helft van de beoogde CAO's voor dit jaar afgesloten, namelijk 165 van de 350.

H. van der Steen, CAO-coördinator van de AWVN, vindt de loonstijging aan de hoge kant, omdat op dit moment alle economische signalen op rood staan. De loonstijging is volgens hem bovendien de basis van hoge inflatie volgend jaar. De AWVN had liever gezien dat de vaste loonstijging voor een deel was vervangen door resultaatbeloning.

Hij benadrukt dat een eerdere oproep tot loonmatiging steun kreeg van de minister van Sociale Zaken, het Centraal Planbureau en onlangs ook weer van De Nederlandsche Bank. Ze vinden het zorgelijk dat de Nederlandse loonkosten sneller stijgen dan die in het buitenland. Ondernemers kunnen daardoor moeilijker exporteren. Door de hogere lonen moeten ook de pensioenen omhoog, wat de pensioenfondsen in financiële problemen kan brengen.