Het afgelopen jaar is zowel de omzet als de winst van Gasunie gedaald. De omzet daalde van 1.631 miljoen euro naar 1.548 miljoen euro.

De nettowinst kwam uit op 183 miljoen euro, meldt het bedrijf donderdag. 

In 2015 was dit nog 553 miljoen. Een afschrijving van 450 miljoen euro en het opleggen van lagere tarieven door toezichthouder ACM zijn debet aan de teruglopende omzet en winst.

Gasunie stelt voor om over het jaar 2016 110 miljoen euro dividend uit te keren aan haar aandeelhouder, de Nederlandse Staat. Een jaar eerder werd 332 miljoen euro uitgekeerd aan de Nederlandse staat.

Groningen

Gasunie converteerde afgelopen jaar 23,4 miljard kubieke meter gas door er stikstof bij te mengen. Dat was in 2015 nog 16,9 miljard kubieke meter. Volgens Gasunie gaat het om het hoogste volume sinds 2003. In Groningen wordt gas opgepompt dat zonder aanpassing verstookt kan worden in bijvoorbeeld cv-ketels en kooktoestellen.

De gaswinning in Groningen werd sterk verlaagd om het risico van aardbevingen in te dammen. Daardoor moet meer gas worden geïmporteerd. Gas uit bijvoorbeeld Rusland heeft echter een andere samenstelling dan het Groningse gas en moet bewerkt worden voordat het in Nederland kan worden gebruikt.

Geconverteerd gas

De hoeveelheid getransporteerd gas van het bedrijf steeg van 1.1.70 terawattuur in 2015 naar 1.236 terawattuur een jaar later. 

Han Fennema, directeur van Gasunie: "We hebben in 2016 meer gas getransporteerd dan het jaar ervoor. Ook de hoeveelheid aardgas die we geconverteerd hebben, is gestegen. Dit geeft aan dat onze gasinfrastructuur volop benut wordt in Nederland en Duitsland."