STUTTGART - De Duitse vakbond Ver.di heeft supermarktketen Lidl beschuldigd van "het uitbuiten van zijn werknemers en het aantasten van hun menselijke waardigheid". Deze aantijgingen deed Ver.di vrijdag bij de presentatie van een zwartboek over Lidl dat is gebaseerd op interviews met medewerkers.

Het concern schendt volgens de auteurs van het zwartboek de rechten van zijn werknemers door hen te onderwerpen aan videobewaking en loon voor gewerkte overuren te onthouden. "Lidl kan goedkoop zijn over de ruggen van zijn personeel", aldus een voorman van Ver.di, Werner Bild.

"Er heerst een systeem van angst. De directie buit zijn personeel uit", citeert vrijdag het Duitse Tagesschau Ver.di's Franziska Wiethold.

Het Lidl-concern ziet in het zwartboek het resultaat van een al maanden durende lastercampagne. "Lidl heeft de laatste drie jaar 45.000 nieuwe arbeidsplaatsen geschapen, waarvan 20.000 in Duitsland. Dat is meer dan enig andere onderneming. De geconstateerde fouten zijn incidenten die voortkomen uit de snelle groei. Ze zijn direct na het bekend worden ervan aangepakt."