Minstens 60 procent van de ontslagen medewerkers uit de bank- en verzekeringssector kan binnen een jaar weer aan het werk zijn.

Dat stelt OVAL,  de brancheorganisatie voor dienstverleners op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit, dinsdag. De organisatie trekt deze conclusie op basis van gegevens van aangesloten loopbaanbedrijven, die ruim tweeduizend mensen uit de bank- en verzekeringsbranche hebben begeleid.

Om dat waar te maken, moeten werkgevers en werknemers wel investeren in bij- en omscholing. Ook moet de laatste groep bereid zijn marktconforme voorwaarden te accepteren. De financiële sector heeft vergeleken met andere sectoren over het algemeen hele goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast helpt het volgens OVAL als de werkzoekende bereid is om wat meer kilometers af te leggen voor de nieuwe baan, of aan de slag wil via een uitzend- of detacheringsbureau.

Digitale vaardigheden

Mensen die jonger zijn dan 35 jaar en over goede digitale vaardigheden beschikken, hebben de meeste kans om een nieuwe baan te vinden. "Het mkb staat te springen om mensen die naast de administratieve taken zorgen voor de website, modernere klantcontacten en sociale media", zegt Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL.

Volgens uitkeringsorganisatie UWV zullen er dit jaar ongeveer 56.000 banen minder in de financiële sector zijn dan tien jaar geleden.  Volgens hun cijfers vindt slechts 38 procent  binnen een jaar na ontslag weer een baan. Volgens OVAL kan dat percentage flink omhoog, als er voldoende wordt geïnvesteerd.

Banken en verzekeraars snijden al jaren fors  in de werkgelegenheid, onder meer vanwege de opkomst van internetbankieren en andere digitale diensten. Hierdoor zijn minder kantoren nodig. Zo kondigde verzekeraar Achmea eind 2016 aan tot en met 2019 nog eens zo’n tweeduizend banen te schrappen. ABN Amro meldde in het najaar van 2016 dat er tot 2020 maximaal 1.375 arbeidsplaatsen verdwijnen.