AMSTERDAM - Fortis was woensdag het enige opvallende fonds op een verder vlakke effectenbeurs in Amsterdam. Het concern bracht voorbeurs aanzienlijk betere dan verwachte kwartaalcijfers naar buiten en die verleidden beleggers meteen tot aankoop. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op een winst van 79 eurocent of 3,25 procent op 25,18 euro.

Bekijk video

Het, lichte, verlies van de AEX viel analisten mee. Zij hadden na de verliezen op Wall Street een dag eerder een grotere koersval voorzien dan Amsterdam liet zien. De index viel terug met 1,40 punten of 0,3 procent op 488,70. Parijs en Londen zweefden beiden rond het nulpunt, Frankfurt boog dieper met een verlies van 0,7 procent.

Analisten zagen vooral met genoegen dat Fortis de operationele kosten goed in de hand heeft gekregen. Met name de integratie van de Generale Bank lijkt inmiddels op orde. Het slechte nieuws bleef beperkt tot het vierde kwartaal van vorig jaar, terwijl de meeste analisten hadden verwacht dat ook de afgelopen drie maanden daarvan nog een staartje zouden krijgen.

De concurrentie in de financiële wereld bleef hijgend achter. Vooral ING en ABN Amro lieten een veer. Beide hebben het, in vergelijking met Fortis, minder gedaan. ING leverde 1,5 procent in op 28,47 euro, ABN Amro 0,9 procent op 20,44 euro. Ook Aegon en Van der Moolen moesten terug met respectievelijk een procent op 23,63 euro en 0,6 procent op 26,35.

ASML

ASML leed mee met constateringen van zakenbank Merrill Lynch over de grootste chipmaker Intel. Die ziet weinig vraag naar nieuwe producten en dat deed de koers van de Veldhovense leverancier van chipmachines zakken met 1,8 procent naar 20,78 euro. Ook andere technologiefondsen hadden wind tegen. Getronics, CMG, Philips en KPN stonden stuk voor stuk op verlies. Een aandeel KPNQwest is nog slechts 28 eurocent waard (min 10 procent).

In Londen vielen koersverliezen van ARM en mmO2 op. Chipontwerper ARM zakte 11 procent door een verkoopadvies van zakenbank UBS Warburg. Het mobielebelbedrijf mmO2 moest zelfs 12 procent in koers terug na de publicatie van de jaarcijfers. De resultaten waren beter dan verwacht, maar beleggers toonden zich bezorgd over de activiteiten van mmO2 in Groot-Brittannië. MmO2 is nu nog maar 42,25 pence waard.

France Telecom was in Parijs koploper omdat het dinsdagavond vasthield aan zijn prognoses. Preussag was in Frankfurt de winnaar na meevallende kwartaalcijfers.

Euro

De euro noteerde rond het middaguur boven de 93 dollarcent. Daarmee zette de munteenheid de opmars van dinsdag voort toen de munteenheid in Europa sloot op 0,9285 dollar. Tegenover het pond sterling steeg de koers van 0,6350 naar 0,6370 pond.