VOORBURG - De Nederlandse industrie stevent dit jaar af op het laagste investeringsniveau in tien jaar. De industriële ondernemers verwachten dat hun investeringen 12 procent lager uitkomen dan in 2003. In het voorjaar gingen zij nog uit van een groei met 2 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Een deel van de investeringen die de industrie voor dit jaar op de lijst had staan, is uitgesteld. Daarom gaan de ondernemers ervan uit dat de investeringen volgend jaar licht zullen stijgen. Volgens de laatste voorspellingen rekent de industrie in 2005 op een groei met 5 procent.

Bijna alle onderdelen van de industrie hebben hun investeringsverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Vooral in de metaal- en elektrotechnische industrie deden zich sterke dalingen voor.

De producenten in deze branche rekenden in het voorjaar op een investeringsgroei van 23 procent. Inmiddels is dat omgeslagen in een min van 10 procent. De chemische industrie rekent op een daling van ruim tweevijfde.