Verzekeraar Achmea boekt 382 miljoen euro verlies in 2016

In 2016 heeft Achmea een negatief nettoresultaat van 382 miljoen euro in de boeken geschreven. Een jaar eerder maakte de verzekeraar nog 386 miljoen euro winst.

Dat blijkt dinsdag uit de jaarcijfers van het moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer, Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis.

Met name bijzondere lasten zijn debet aan het negatieve resultaat, zegt Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Het resultaat werd onder meer beïnvloed door de hagelcalamiteit die in juni vorig jaar voor meer dan 300 miljoen euro aan schade veroorzaakte bij meer dan 30.000 klanten."

Reorganisatie

Ook heeft Achmea geld opzij moeten zetten in verband met een reorganisatie bij het bedrijf. In december kwam aan het licht dat Achmea tot 2020 een streep haalt door ongeveer 2.000 banen. Die ingreep hangt samen met de verdergaande digitalisering in de financiële sector.

Daarnaast werden er meer medicijnen bij de verzekeraar gedeclareerd dan verwacht en heeft het financiële concern moeten afschrijven op de Turkse verzekeringsactiviteiten.

Toekomst

Het bedrijf is positief over de toekomst. "Hoewel het teleurstellend is om het jaar met een negatief resultaat af te sluiten, verwachten we de komende jaren te profiteren van de verbeteringen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd", aldus Van Duin.

Tip de redactie