BORN - Bij autofabriek NedCar in Born moeten 135 medewerkers de laan uit. Voor honderd van hen geldt een gedwongen ontslag, de rest kan gebruik maken van een 58+ regeling. Dat heeft directeur G. Butschek van NedCar donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om administratief personeel. Twee weken geleden maakte Nedcar al bekend negenhonderd tijdelijke banen te schrappen. De productie wordt teruggeschroefd van de geplande 210.000 auto's in 2005 naar ruim 180.000 auto's. Dit komt door tegenvallende verkopen van de Mitsubishi Colt en de Smart, die NedCar bouwt. Het bedrijf is onderdeel van de groep van Mitsubishi en DaimlerChrysler.

Ook ongeveer 380 productiemedewerkers worden overbodig, maar door een in oktober met de vakbonden overeengekomen baangarantie mogen zij niet worden ontslagen. Dit bezorgt NedCar een jaarlijkse kostenpost van 1,6 miljoen euro. De Limburgse automaker biedt deze medewerkers mogelijkheden om vrijwillig te vertrekken.

De mogelijkheden variëren van een premie, via herplaatsing bij toeleveranciers tot overplaatsing naar Duitsland, om bij de fabriek voor de A-klasse Mercedes aan het werk te kunnen. Een deel van deze productiemedewerkers kan ook gebruik maken van de 58+ regeling.