GELEEN - Wie jarig is trakteert, hebben ze bij het jubilerende DSM gedacht. De honderdjarige verzorgde woensdag voor alle 22.000 medewerkers in veertig landen een ontbijtje. DSM kreeg als beloning het predikaat Koninklijk.

Op het hoofdkantoor in Geleen kregen 5000 medewerkers voor ze aan hun werk begonnen een "goed verzorgd" ontbijt, aldus een woordvoerder. Ook op andere Nederlandse locaties lieten de werknemers zich de sapjes, eieren en worstjes smaken.

DSM was eens de Staatsmijnen in Limburg. Na het sluiten van de steenkoolmijnen is het bedrijf veranderd in een internationaal chemieconcern dat zich heeft gespecialiseerd in de productie van kunststoffen. Alleen de vestigingsplaats van het hoofdkantoor herinnert nog aan de steenkool.

"Het mijnverleden is nog volop aanwezig, al wordt er niet zoveel over gesproken", zei een woordvoerder. "Vandaag wel, want het is toch een belangrijk onderdeel van DSM geweest."

Het DSM-gevoel ging woensdag de hele wereld over. In Geleen was op schermen te zien hoe collega's in Australië het feestje vierden. Wereldwijd had DSM op ruim honderd locaties de ontbijttafel gedekt.