De nettowinst van de bank-verzekeraar steeg naar 850 miljoen euro

UTRECHT - Hoge beleggingswinsten, veel vertrekkend personeel en meevallers bij de voorzieningen voor slechte leningen hebben bank-verzekeraar Fortis in het eerste kwartaal van dit jaar aan een recordwinst geholpen.

Interview met Anton van Rossum, CEO
Bekijk video
Bekijk video

De nettowinst in de eerste drie maanden van dit jaar kwam uit op miljoen euro, 5 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het Belgisch-Nederlandse concern woensdag bekend.

Met deze winst overtrof Fortis ruimschoots de verwachtingen van analisten die rekenden op een winstdaling in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar, destijds het beste ooit. Vooral het bankbedrijf deed het stukken beter met een winststijging van 16 procent. De bank is goed voor tweederde van de winst van Fortis.

Eerste kwartaal

De positieve resultaten in het eerste kwartaal stemmen Fortis ook voor het hele jaar positief. "We verwachten over heel 2002 een verbetering van het netto operationeel resultaat (per aandeel) van 12 procent", aldus Fortis' financiële topman G. Mittler. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart wilde Fortis slechts kwijt dat het klaar stond om de vruchten te gaan plukken van het economisch herstel, maar dat het herstel nog broos was.

Een van de belangrijkste verrassingen woensdag waren de lage voorzieningen voor slechte leningen. Die halveerden in vergelijking met een jaar geleden. "Maar dat geeft zeker niet de trend voor het hele jaar aan", benadrukte Mittler in een toelichting. Voor heel verwacht hij grofweg een derde minder kwijt te zijn aan voorzieningen dan de ruim 660 miljoen van vorig jaar. Ook de beleggingswinsten droegen sterk bij aan het goede resultaat. Ze vielen met 192 miljoen weliswaar lager uit dan vorig jaar, ze waren wel hoger dan verwacht.

Reorganisatie

Een derde reden van de winststijging bij Fortis Bank ligt volgens het bedrijf in de lopende reorganisatie. De eerste drie maanden verlieten bijna 650 mensen de bank waarmee een derde van het geplande aantal voor 2002 al weg is. "Hoewel de sluiting van de kantoren door de eurodrukte minder snel is gegaan ligt de reorganisatie goed op schema", concludeerde Mittler. De totale kosten voor de bank namen met 2 procent af.

Een tegenvaller vormde de premie-inkomsten voor levensverzekeringen. Die namen met 37 procent toe. "Dat is voor de helft te verklaren uit eenmalige stijgingen vorig jaar en de verkoop van bedrijfsonderdelen onder meer in Frankrijk", aldus Mittler. De inkomsten van de niet-levensverzekeringen stegen wel, waardoor het totaal aan premies 14 procent lager uitkwam.

De Nederlandse verzekeringstak Amev-Stad Rotterdam zag de winst (zonder bijzondere posten) van 129 miljoen euro naar 92 miljoen teruglopen. Die daling werd veroorzaakt door fors lagere beleggingsopbrengsten. Die namen met 47 miljoen euro af. Ondanks het slechte beleggingsklimaat steeg de verkoop van beleggingshypotheken in Nederland met 31 procent.