UTRECHT - Vervoersorganisatie Arriva wil dat de rechter een voorgenomen staking door buschauffeurs in Noord-Nederland verbiedt. De vakbonden dreigen donderdag het busvervoer plat te leggen, als Arrvia niet wil garanderen dat er geen chauffeurs worden ontslagen.

Woensdagmiddag eist Arriva volgens een woordvoerster voor de rechtbank in Utrecht in kort geding een verbod op de voorgenomen staking.

Overleg

De vervoersorganisatie en de vakbonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en CNV Bedrijvenbond zijn sinds woensdagmiddag in onderhandeling op het hoofdkantoor van Arriva in Heerenveen. "Wij weten niet wat er uit het overleg komt, daarom hebben we het kort geding aangespannen. We willen namelijk niet dat de reizigers de dupe van een staking worden", aldus de woordvoerster. Als er vooraf een akkoord komt, gaat het kort geding niet door.

Banen

Arriva wil 62 volledige banen van buschauffeurs schrappen. Het vervoersbedrijf krijgt volgend jaar 7,5 miljoen euro minder om het busvervoer in Noord-Nederland te exploiteren. Die bezuiniging houdt ook in dat in zowel de provincie als de stad Groningen, Drenthe, en delen van Friesland en Overijssel buslijnen worden geschrapt.