Rechter heft beslag op tegoeden Staatsloterij op

De Staatsloterij kan weer beschikken over tegoeden ter waarde van ruim 120 miljoen euro die claimbedrijf Loterijverlies BV had laten bevriezen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat vrijdag bepaald.

Eerder op de dag had een advocaat van het kansspelbedrijf gewaarschuwd dat het beslag tot grote problemen leidt. In tegenstelling tot wat de Staatsloterij de afgelopen dagen verkondigde, zou ook de uitkering van prijzen in gevaar kunnen komen.

De Staatsloterij was in de jaren 2000 tot en met 2007 niet eerlijk over de winstkansen van de deelnemers. De hoogste rechter in ons land heeft dat eerder al vastgesteld. Loterijverlies zegt namens 80.000 mensen op te treden die daarvoor schadevergoeding willen.

Eigen vermogen

Loterijverlies BV had volgens een advocaat beslag laten leggen omdat de Staatsloterij over onvoldoende eigen vermogen zou beschikken om alle schadeclaims te kunnen betalen. Maar volgens de rechter is daarvoor geen enkel bewijs aangevoerd.

De raadsman van de Staatsloterij had eerder gerept van een bewuste poging om de trekking van vrijdag te "torpederen''.

Volgens de rechter is de uitkomst van de schadeprocedure tegen de Staatsloterij nog volstrekt onduidelijk. Bovendien staat niet vast wie nu precies gerechtigd is op te treden namens de deelnemers aan de loterij, Loterijverlies BV of een gelijknamige stichting die ook hun belangen zegt te behartigen.

Directeur Ferdy Roet van Loterijverlies BV werd vorig jaar door een andere rechter wegens sterke vermoedens van financiële malversaties geschorst als bestuurder bij die stichting. Roet was overigens zelf niet aanwezig bij de uitspraak van vrijdag.

Boete

Omdat voor de loterij grote belangen op het spel staan, verbiedt de rechter Loterijverlies BV om bij ongewijzigde omstandigheden opnieuw beslag te leggen. Bij overtreding van dit verbod riskeert de firma een boete van 1 miljoen euro per overtreding.

De Staatsloterij zegt in haar reactie: "We vinden het volkomen terecht dat de bizarre en onnodige beslaglegging per direct is opgeheven en het gezonde verstand heeft gezegevierd." De trekkingen en prijsuitkeringen zouden door de beslaglegging niet veranderd zijn.

De loterij zegt te werken aan een oplossing voor alle spelers die hebben meegespeeld in de periode 2000 tot en met 2007.

Lees meer over:
Tip de redactie