TILBURG - Bij een controle van mensen met een bijstandsuitkering bleek een groot aantal van hen een baantje te hebben onder een valse identiteit. Van de identiteitsbewijzen bleek ruim eenderde vals of gestolen.

Dat heeft de uitkeringsinstantie UWV woensdag geconstateerd na een actie in Rotterdam, Dordrecht, Tilburg en Eindhoven. Er werd vooral gecontroleerd op mensen die de afgelopen twee jaar vaker dan gemiddeld aangifte deden van vermissing van hun identiteitsbewijs en een bijstandsuitkering ontvangen.

Het UWV heeft 242 dienstverbanden onderzocht van in totaal 128 personen. Zes mensen zijn aangehouden die valse gegevens over hun identiteit zouden hebben aangeleverd. Diegenen die tijdens de controle aan het werk waren en niet de rechtmatige houder van het identiteitsdocument bleken te zijn, zijn aangehouden. Van werknemers die wel de rechtmatige houder waren, zullen de gemeenten onderzoeken of ze de bijstand hebben opgelicht.

Het is de vierde keer dit jaar dat UWV een dergelijke actie ondernam. Tijdens die vier acties zijn bijna negenhonderd dienstverbanden nagetrokken. Er zijn 56 mensen aangehouden. Van de onderzochte identiteitsdocumenten bleken er honderd gestolen te zijn en driehonderd vals of vervalst.