VOORBURG - De detailhandel heeft in oktober flink wat omzet ingeleverd in vergelijking met een jaar eerder. De omzet in de Nederlandse winkels daalde met 5,6 procent. Zowel in de voedingssector als daarbuiten liepen de inkomsten terug.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Voorlopige cijfers van het bureau laten zien dat de industrie juist meer heeft omgezet. Daar werd in oktober een groei met 2 procent behaald. De industrie profiteerde van betere verkopen in het buitenland, waar de omzet met 4 procent steeg. In het binnenland daalde de omzet, vergeleken met oktober 2003, met 1 procent.

Stijging

De omzetstijging in de industrie kwam volledig op het conto van de aardolie-, chemische en rubberindustrie. Alle andere branches kampten met lagere omzetten.

Voedingsbranche

In de detailhandel heeft het omzetverlies een einde gemaakt aan de lichte verbetering die zich in de loop van de eerste negen maanden van dit jaar voordeed. De winkels in de voedingsbranche leden omzetverlies door de lagere prijzen. De rest van de detailhandel heeft minder verkocht.

Het CBS heeft berekend dat de prijzen in de detailhandel in oktober 1,6 procent lager waren dan in dezelfde maand van 2003. In de voedingssector lagen ze als gevolg van de prijzenslag 3 procent lager.

De grootste omzetdalingen deden zich voor in branches buiten de voedingssector. De winkels in consumentenelektronica behaalden bijna 14 procent minder omzet en de bouwmarkten moesten een omzetverlies van ongeveer 10 procent incasseren.

In de supermarkten zagen de caissières in oktober ruim 4 procent minder geld door hun handen glijden. Bij de speciaalzaken in voedingsmiddelen, zoals slagerijen en groentewinkels, liep de omzet met ruim 6 procent terug.

Industrie

Het CBS meldde woensdag ook dat de industrie in september en oktober 0,3 procent meer heeft geproduceerd dan in de twee voorgaande maanden. De groei is voor een deel toe te schrijven aan de metaalindustrie, die bijna 1,5 procent meer produceerde.