ZALTBOMMEL - De zuivelcoöperatie Campina gaat fuseren met de Deens-Zweedse branchegenoot Arla Foods. De nieuwe combinatie wordt veruit de grootste zuivelcoöperatie ter wereld met een jaaromzet van ongeveer 10 miljard euro, zo meldde Campina woensdag.

De naam van het nieuwe concern wordt Campina Arla. Het hoofdkantoor komt in de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar Campina blijft aanwezig in Zaltbommel. De huidige topman van de Nederlandse coöperatie, de Nederlander T. Sanders, komt aan het hoofd te staan van de op te richten combinatie.

Arla Foods is met een jaaromzet van 6,5 miljard euro aanzienlijk groter dan de Nederlandse branchegenoot (jaaromzet 3,7 miljard euro). Gezamenlijk hebben de ondernemingen 28.000 medewerkers.

Melkveehouders

Arla en Campina zijn eigendom van in totaal 21.000 melkveehouders. Zij moeten in het voorjaar van 2005 hun oordeel vellen over de plannen de twee coöperaties.

Synergie

"De ondernemingen vullen elkaar uitstekend aan, waardoor een perfecte synergie ontstaat", aldus de bedrijven. Arla richt zich met melk, yoghurt en desserts vooral op Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Campina is met dezelfde producten voornamelijk actief in de Benelux, Duitsland, Griekenland en Rusland. Ook kaas en boter brengen de coöperaties in verschillende landen aan de man.

Campina Arla voorziet kostenbesparingen door schaalvoordelen en een effectievere productie. De combinatie ziet nieuwe groeimogelijkheden in het Midden-Oosten en Azië. Daarnaast zal ze haar positie als leverancier aan de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie versterken. Dankzij de krachtenbundeling kan Campina Arla zijn melkveehouders een zeer concurrerende melkprijs betalen.

Geruchten

De geruchten over een fusie tussen Campina en Arla deden al langer de ronde. De Scandinaviërs zeiden vorige week nog in gesprek te zijn met vijf Europese zuivelcoöperaties over een mogelijk samengaan. Campina had echter de voorkeur van Arla.