De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 1,7 procent, fors hoger dan de eerdere voorspelling van 1,3 procent.

Dit heeft centralebankpresident Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit bekendgemaakt. Voor 2018 werd de voorspelling verhoogd van 1,5 procent naar 1,6 procent en de verwachting voor 2019 bleef gelijk op 1,7 procent. 

De inflatie is voor de centrale bank de belangrijkste doelstelling om voor monetaire stabiliteit te zorgen. De ECB probeert de inflatie op de middellange termijn op iets minder dan 2 procent te houden. 

Maar hoewel de inflatie naar dit punt lijkt toe te kruipen, wil de ECB niks weten van een afbouw van het opkoopprogramma of een hogere rente voor banken om te lenen. Want, zo benadrukt Draghi, de stijging van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de olieprijs. Die kan ook zomaar dalen, waardoor de inflatie ook daalt en de ECB de doelstelling mist. 

De centrale bank kijkt daarom naar de inflatie zonder de olieprijs en voedselprijzen. Dat cijfer ligt nog een stuk lager. In februari kwam de kerninflatie uit op 0,9 procent.

De ECB gaat verder uit van een economische groei van 1,8 procent in 2017, 1,7 procent in 2018 en 1,6 procent in 2019. 

Renteniveau 

De ECB maakte donderdag verder bekend het belangrijkste renteniveau onveranderd te houden op het historisch lage niveau van 0 procent. 

De centrale bank spreekt de verwachting uit dat de rente voor "langere tijd" op dit of zelfs een lager niveau blijft, zo meldt de ECB donderdag. Analisten hadden ook verwacht dat de centrale bank het beleid niet zou aanpassen. 

De herfinancieringsrente staat inmiddels bijna een jaar op 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente, de vergoeding die banken krijgen om bij de ECB geld te stallen, blijft op -0,4 procent staan.

Ook het opkoopprogramma van de ECB wordt niet extra aangepast. Tot april steekt de centrale bank maandelijks zo'n 80 miljard euro in financiële markten. Vanaf april wordt dit verlaagd naar 60 miljard euro.