De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de overname van verzekeraar Delta Lloyd door branchegenoot NN Group zelf onderzoeken.

De toezichthouder heeft een verzoek daarvoor ingediend bij de Europese Commissie, laat een woordvoerder donderdag weten.

''De overname heeft vooral effect in Nederland op de markten voor verzekeringen en pensioenen. Daarom wil de ACM zelf een onderzoek doen'', aldus de toezichthouder in een toelichting. ''De ACM heeft de kennis en ervaring in huis op het gebied van financiële dienstverlening om de overname goed te kunnen beoordelen.''

Bij een fusie tussen ondernemingen die samen een hoge omzet hebben, is het normaal gesproken aan de Europese Commissie om de gevolgen voor de concurrentie in kaart te brengen. Of het onderzoek inderdaad wordt overgedragen aan de ACM, beslist de commissie zelf.

Delta Lloyd ging eind december akkoord met een overnamebod van 5,40 euro per aandeel van NN, dat daarmee in totaal 2,5 miljard euro overheeft voor het bedrijf.

Aandeelhouders hebben tot en met 7 april om hun stukken aan te bieden. De twee verzekeraars verwachten de overname in het tweede kwartaal af te ronden.