DEN HAAG - De koopkracht van de minima gaat volgend jaar met 0,5 procent omlaag in plaats van met 0,25 procent. Dat staat in een brief die minister De Geus van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook voor veel andere inkomensgroepen pakt de koopkracht volgend jaar slechter uit dan eerder was voorzien.

De inkomensdaling is het gevolg van de hogere ziektekostenpremies. Bij het opstellen van zijn begroting in september ging De Geus er nog van uit dat de particuliere ziektekostenpremies in 2005 met 4,5 procent zouden stijgen.

Inmiddels verwacht de minister dat deze premies met 8 procent zullen toenemen. De nominale ziekenfondspremie komt volgend jaar gemiddeld 17 euro hoger uit dan eerder geraamd.

Modaal

Gepensioneerden met alleen AOW en sociale minima met kinderen leveren hierdoor een half in plaats van een kwart procent in. Ook alleenstaanden op het minimum gaan er een kwart procent op achteruit: van 1,5 naar 1,75 procent. Maar ook tweemaal modaal krijgt te maken met een kwart procent minder koopkracht: 1,5 in plaats van 1,25 procent.

PvdA-Kamerlid Noorman zal woensdag bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken met een voorstel komen om het verlies aan koopkracht "te repareren". Zij wil daarvoor ongeveer 300 miljoen euro inzetten. Dat geld kan dan onder meer komen uit de gasbaten van de overheid, die toegenomen zijn dankzij forse stijging van de olieprijzen.